Nedenfor finner du en oppsummering av alle artiklene vi publiserte på vår Instagram – ta kontakt dersom du har spørsmål knyttet til informasjonen eller ønsker informasjon om andre temaer!
PUBERTETEN starter når begynner å produsere kjønnshormoner. NÅR den kommer, HVORDAN den kommer er ulikt og individuelt! Gutter skal bli menn, kroppen jenter skal bli kvinner!
Puberteten, den kommer. Ulikt hos alle, alt er normalt. Og vi ønsker å vise en bredde av ulikheter.
Gutter og jenter opplever pubertet annerledes. Guttas kropp produserer testosteron – mer og større muskler, de vokser seg store og sterke. Utvikler kroppen til bli mer utholdende. Kan kjennes som om Gutta får et lite forsprang på idrettsbanen.
Jentene skal bli kvinner, vi er laga for å føde barn i fremtiden. Vi jenter produserer mer østrogen. Noe som lagres i fettmasse i kroppen. Vi skal gjennom en fase som gjør oss til mer dame. Mange opplever å få litt mer former og ting kan kjennes litt tyngre en periode. Omtrent alle kjenner dette på ulik måte, alt er normalt men veldig individuelt!
Så vad är ÖSTROGEN?
Østrogen er kvinners hoved kjønnshormon- vårt anabole steroid. Østrogen skal forberede en jentekropp til å bli damekropp.
Hormonet østrogen kan i noen faser av en menstruasjonssyklus gjøre oss enda sterkere, og gi oss en god følelse, vi kjenner oss sterke, bygger muskler, og har skikkelig pågangsmot, det gir en stimulering til å produsere mer ENERGI! Vi sover bedre og tåler stress enda bedre av dette hormonet, så i perioder gjør det oss til super kvinner!
Skal man tilpasse trening ut i fra dette?
Det er ingen klar forskning på dette foreløpig, og det handler mer om individuell tilpasning. Alle er forskjellige og man skal ikke settes i en fase man ikke er i eller kjenner på. Derfor vil vi vise bredden av ulikheter! alt er det normale. Det finnes hjelp, folk å snakke med hvis man sliter og syns ting er vanskelig.
Kan være lurt å ”tracke” menstruasjons syklusen sin, prøve å lære mer om sin Egen kropp. Kjenner man på noe? Er det en periode du føler deg super sterk? Kanskje kan man få de gode treningsperiodene i denne fasen?
Hva kan føre til uteblitt menstruasjon?
– For lav kroppsvekt – for lavt energiinntak/ubalanse i det du får i det kroppen trenger – hard trening!
Det kan være en sammenheng mellom forsinket første menstruasjon (altså den absolutt første mensen man får som ung) og treningsintensitet. Det skyldes ofte lav kroppsvekt, utilstrekkelig energiinntak og hard trening i forhold til restitusjon (ubalanse i treningsbelastning).
Konsekvensen av å ikke menstruere kan være mange. Men økt risiko for osteoporose og skade på bein og muskler er en av dem. Noe som kan føre til avbrudd i trening og idrettskarriere.
Problemet er at mange aktive og mosjonister tror at amenoré (tap av menstruasjon) anses som normalt og et tegn på at du trener nok, noe som er feil. Med riktig treningsbelastning (trening vs restitusjon) og et godt kosthold kan du ha en vedlikeholdt menstruasjonssyklus (noe som er ønskelig) og ha en optimal kroppssammensetning og yte på topp! Vi må snakke mer om dette!
Hormonell prevensjon, et kjempe spennende tema!
Håper på enda mer forskning! Hvordan påvirker det idrettsprestasjoner? Bra eller dårlig?
Hormonell prevensjon baseres på de to hormonene gestagen (progesteron) og østrogen. (P-piller, M-piller, P-sprøyte, P-stav, Hormonspiral, P-plaster, depotplaster, Angrepille)
Ta en prat med helsesøster/lege om hva du evt skal starte på og hvorfor.
Det kan være veldig bra og hjelpsomt, men også komme med små bivirkninger.
Noen anbefalinger/tanker for å ivareta helse, trivsel og prestasjon.
🌸Alle utøvere bør ha en person i støtteapparatet de er komfortable med å ta kontakt med angående spørsmål knyttet til menstruasjonssyklus
🌸Alle utøvere bør gjennomgå en årlig sjekk som inkluderer menstrasjonshistorikk, jernstatus, bruk av hormonell prevensjon og erfaring knyttet til om dette påvirker deres trening eller prestasjon
🌸Daglig loggføring av menstruasjonssyklus og symptomer er viktig både for å ivareta helse og optimalisere treningskvalitet
🌸Utvikle kunnskap og åpenhet rundt temaer knyttet til menstruasjonssyklus i idrettsmiljøet
Når er vi energibalanse?
Energibalanse er vi i når vi får i oss like mye energi fra kosthold som vi forbruker. Det handler om å være i energibalanse over lengre tid, og ikke et par dager fra eller til.
Man kan være i positiv- negativ og nøytral- energiBALANSE.
Energibalanse for idrettsutøvere handler mye om å optimalisere både prestasjon og utviklingen vi skal ha, i tillegg til HELSA.
Det innebærer riktig mengde kalorier fra næringsrike og riktige kilder for å dekke vårt fysiske og metabolske energibehov.
Er da kalorier kalorier? Kan man ha ”energibrist” selv om man spiser/får i seg nok kalorier på papiret?
Energibrist er ofte koblet til mangel på karbohydrater. karbohydrater er den energikilden som er viktigst for idrettsutøvere, spesielt utholdenhetsutøvere. Får man i seg kalorier i hovedsak fra fett og proteiner kan man faktisk være i en energibrist.
Man vet at kroppen brytes ned av trening, og at når vi trener ønsker vi å bygge oss opp på et høyere nivå. Det krever tilstrekkelig OG RIKTIG energi.
Hva skjer når man er i negativ energibalanse over tid? Altså når du får i deg mindre kalorier enn du forbrenner, over en lengre periode. Lengden på denne perioden avgjør hvordan det påvirker kroppen på kort og lang sikt!
Vektnedgang: kroppen trenger energi, om du gir den det eller ikke. Når kroppen ikke får tilstrekkelig energi begynner den å ta av lagret energi, først i fett men også muskelvev så en annen konsekvens er
🍎mindre muskelmasse.
🍎nedsatt metabolisme, kroppen begynner å spare på energien, setter den fart på forbrenning og de basale funksjonene i kroppen.
🍎hemmet fysisk og mental prestasjon.
🍎mangel på energi kan føre til trøtthet, svakere muskel styrke, som kan føre til andre helseproblemer på kort og lang sikt.
🍎immunsystemet ditt blir dårligere, benskjørhet.