Här nedan hittar ni sammanställt alla artiklar vi publicerat på vårt Instagram – hör av er om ni har frågor kopplat till informationen eller vill ha information om andra ämnen!
PUBERTETEN börjar när kroppen börjar producera könshormoner. NÄR det kommer, HUR det går till är olika och individuellt! Pojkar kommer att vara män, flickor kommer att vara kvinnor!
Puberteten, det kommer. Olika för alla, allt är normalt. Och vi vill visa en bredd av skillnader.
Pojkar och flickor upplever puberteten olika. Pojkens kropp producerar testosteron – fler och större muskler, de växer sig stora och starka. Utvecklar kroppen till att bli mer hållbar.
Det kan kännas som att killarna får ett litet övertag på idrottsplatsen.
Flickor kommer att bli kvinnor, vi förbereds för förlossning i framtiden. Vi tjejer producerar mer östrogen. Något som lagras i fettmassa i kroppen. Vi går igenom en fas som gör oss mer feminina. Många upplever att de får lite mer form och saker och ting kan kännas lite tyngre under en period. Nästan alla känner detta på olika sätt, allt är normalt men väldigt individuellt!
Så vad är ÖSTROGEN?
Östrogen är kvinnors främsta könshormon – vår anabola steroid. Östrogen är tänkt att förbereda en flickas kropp för att bli en kvinnas kropp.
Hormonet östrogen kan i vissa faser av en menstruationscykel göra oss ännu starkare och ge oss en bra känsla, vi känner oss starka, bygger muskler, och har riktigt mod, det ger en stimulans att producera mer ENERGI! Vi sover bättre och tolererar stress ännu bättre på grund av detta hormon, så ibland gör det oss till superkvinnor!
Ska träningen anpassas utifrån detta?
Det finns i dagsläget ingen tydlig forskning säger att man bör göra det. Det handlar mer om individuell anpassning.
Alla är olika och man ska inte försättas i en fas man inte är i eller känner till. Därför vill vi visa på bredden på de olika upplevelserna! ALLT är normalt. Det finns hjälp, folk att prata med om man kämpar, påverkas negativt och tycker det är svårt.
Det kan vara en bra idé att ”spåra” din menscykel, försök lära dig mer om din egen kropp. Känner du igen något som återkommer månad efter månad? Finns det en period när du känner dig superstark? Kanske kan du lägga de tuffa träningsperioderna i denna fas?
Vad kan leda till att mensen uteblir?
– För låg kroppsvikt – för lågt energiintag/obalans i vad du får i dig va vad kroppen behöver – hård träning!
Det kan vara ett samband mellan försenad första menstruation (dvs den absolut första menstruationen man får som ung) och träningsintensitet. Det beror ofta på för låg kroppsvikt, otillräckligt energiintag och hård träning i förhållande till återhämtning (obalans i träningsbelastning).
Konsekvensen av att inte ha menstruation kan vara många. Men en ökad risk för benskörhet och skador i skelett och muskler är en av dem. Något som kan leda till avbrott i träning och idrottskarriär.
Problemet är att många aktiva och tränare tror att amenoré (menstruationsbortfall) anses som normalt och ett tecken på att du tränar nog, vilket är felaktigt. Med riktig träningsbelastning (träning vs återhämtning) och ett bra kosthåll kan man ha en bibehållen menstruationscykel (något som är önskvärt) och ha en optimal kroppsammansättning och prestera på topp! Detta måste vi snacka mer om!
Hormonell preventivmedel, ett väldigt spännande ämne! Vi hoppas på mer forskning i ämnet! Hur påverkar det idrottens prestationer? Bra eller dåligt?
Hormonell preventivmetod bygger på de två hormonerna gestagen (progesteron) och östrogen (P-piller, M-piller, P-spruta, P-sticka, hormonspiral, P-plåster, depotplåster).
Ta ett snack med hälsosköterskan/läkaren om vad du ska börja med och varför.
Det kan vara väldigt bra och hjälpsamt, men också komma ha en del biverkningar som man behöver få information kring.
Några rekommendationer/tankar för att värna om sin hälsa, välbefinnande och prestation.
🌸Alla idrottare bör ha en person i sin närhet (inom idrotten) de är bekväma med att kontakta angående frågor relaterade till menstruationscykeln
🌸Alla idrottare bör genomgå en årlig kontroll som inkluderar menstruationshistorik, järnstatus, användning av hormonellt preventivmedel och erfarenhet relaterad till om detta påverkar deras träning eller prestation
🌸Daglig loggning av menstruationscykeln och symtom är viktigt både för att värna hälsan och för att optimera träningskvaliteten
🌸Utveckla kunskap och öppenhet kring ämnen relaterade till menscykeln i idrottsmiljön
När är vi i energibalans?
Vi är i energibalans när vi får lika mycket energi från kosten som vi konsumerar. Det handlar om att vara i energibalans över en lång period, och inte på några dagar eller så.
Du kan vara i positiv-negativ och neutral energi BALANS.
Energibalans för atleter handlar mycket om att optimera både prestationen och den utveckling vi ska ha, förutom HÄLSA.
Det involverar rätt mängd kalorier från näringsrika och riktiga källor för att möta våra fysiska och metaboliska energibehov.
Finns det kalorier kalorier? Kan man ha ”energibrist” även om man äter/får tillräckligt med kalorier på papper? Energibrist hänger ofta ihop med brist på kolhydrater. kolhydrater är den viktigaste energikällan för idrottare, särskilt uthållighetsidrottare. Om du äter kalorier främst från fetter och proteiner kan du faktiskt ha energibrist.
Man vet att kroppen bryts ner av träning, och att när vi tränar vill vi bygga upp oss på en högre nivå. Det kräver tillräckligt OCH RIKTIG energi.
Vad händer när man är i negativ energibalans över tid? Det vill säga när du konsumerar mindre kalorier än du bränner, över en längre period. Längden på denna period avgör hur det påverkar kroppen på kort och lång sikt!
– Viktminskning, kroppen behöver energi, oavsett om du ger den eller inte. När kroppen inte får tillräckligt med energi börjar den ta bort lagrad energi, först i fett men även muskelvävnad så andra konsekvenser är:
🍎mindre muskelmassa.
🍎minskad metabolism, kroppen börjar spara energi, påskyndar metabolismen och kroppens grundläggande funktioner.
🍎hämmad fysisk och mental prestationsförmåga.
🍎brist på energi kan leda till trötthet, svagare muskelstyrka, mindre koncentration och fokus.
🍎allmän brist på näring, vilket kan leda till andra hälsoproblem på kort och lång sikt.
🍎ditt immunsystem håller på att försämras, benartros.